فهرست مطالب

بیمارستان - سال بیستم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله بیمارستان
سال بیستم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم جعفری پویان، بتول احمدی، بهشته ابراهیمی* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    هزینه کرد در بخش سلامت نیازمند مدیریت هوشمند منابع است. این مطالعه با هدف تعیین میزان مخاطرات اخلاقی مرتبط با رفتار ارایه کنندگان خدمات در نسخ دارویی پرداختی سازمان بیمه انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری اسناد دارویی پرداختی استان تهران در سال 1398 بود. 2000 نسخه مربوط به 500 بیمه شده به روش تصادفی از بانک اطلاعاتی سازمان جمع آوری شد. دو نشانگر "ناهمخوانی یک دارو با سابقه بیماری یا طیف دارویی یک بیمه شده" و "تعداد نسخه های دارای بار مالی بیشتر از میانگین بار مالی معمول بیماری یک بیمار"، با داده نسخ تطبیق و با نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شد. از یک داروساز با تجربه برای بررسی طیف دارویی تمامی نسخ کمک گرفته شد.

    نتایج

    4/5 درصد از کل نسخ دارای داروهای ناهمخوان و 4/6 درصد دارای بار مالی مازاد بود. بیشترین مخاطرات به تفکیک تخصص مربوط به پزشکان عمومی بود (16% با بار مالی مازاد 000/500/87 ریال). بیشترین تعداد و مبلغ ریالی مخاطرات به تفکیک گروه بیمه شدگان مربوط به سرپرستان (63/0 درصد با بار مالی مازاد 000/000/26 ریال) بود. مخاطرات در نسخ مراکز نظامی نسبت به مراکز خصوصی و دولتی بیشتر و در مراکز طرف قرارداد (48%) و غیر طرف قرارداد (52%) نسبتا مساوی بود.

    نتیجه گیری

    سوءاستفاده در ارایه خدمات سلامت ریسکی عمده برای مدیران مراقبت های بهداشتی در کشورهایی است که برنامه بیمه درمانی دارند که ردیابی هوشمندانه آن بسیاری از هزینه های شرکت های بیمه را کاهش و از کمبود داروهای حیاتی جلوگیری می نماید.

    کلیدواژگان: مخاطرات اخلاقی، خدمات بیمه، تجویز دارو، سوءاستفاده
  • سجاد قربانی زاده، فاطمه تجر، زهرا اسدی پیری، ستار رضایی، یاسر مخیری، ثریا نورائی مطلق* صفحات 12-23
    مقدمه

    نابرابری های اجتماعی- اقتصادی در استفاده از خدمات دندانپزشکی یک چالش عمده سیاست های سلامت در بسیاری از کشورها است. این مطالعه مقطعی با هدف بررسی نابرابری اجتماعی اقتصادی در بهره مندی از خدمات دندانپزشکی در لرستان و مقایسه با استان های هم جوار انجام شده است.

    روش

    داده های مورد نیاز از پیمایش هزینه و درآمد خانوار جمع آوری گردید. حجم نمونه شامل 5547 خانوار استان های غرب کشور بود. جهت تعیین مهم ترین عوامل موثر بر بهره مندی از خدمات دندانپزشکی از روش رگرسیونی لاجستیک و جهت سنجش نابرابری بین گروه های درآمدی از شاخص تمرکز و منحنی تمرکز استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار استاتا نسخه 14 انجام شد.

    نتایج

    بیشترین و کمترین درصد بهره مندی از خدمات دندانپزشکی در میان خانوارها به ترتیب مربوط به استان های همدان (02/7 درصد) و لرستان (19/3 درصد) می باشد. نتایج شاخص تمرکز نشان داد بهره مندی و هزینه های خدمات دندانپزشکی در میان خانوارهای با وضعیت اقتصادی- اجتماعی بالاتر متمرکز است؛ به عبارت دیگر نابرابری به نفع ثروتمندان است. زن بودن سرپرست خانوار و افزایش بعد خانوار منجر به کاهش بهره مندی از این خدمات می گردد. سطح تحصیلات بالاتر سرپرست خانوار و افزایش تعداد افراد شاغل و افراد باسواد خانوار ارتباط مثبتی با بهره مندی از خدمات دندانپزشکی نشان داد.

    نتیجه گیری

    بهره مندی از خدمات دندانپزشکی در بین گروه های اقتصادی- اجتماعی بالاتر به طور معناداری بیشتر بود. این نابرابری ها با معرفی و اجرای سیاست های هدفمند، قابل اجتناب هستند. خانوارهای با درآمد پایین، سطح تحصیلات کمتر و بیکاران باید در تمرکز سیاست گذاری برای مقابله با نیازهای برآورده نشده مراقبت های دندانپزشکی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: دندانپزشکی، نابرابری، شاخص تمرکز، اجتماعی- اقتصادی
  • سید محمدحسن صافی، محمدحسین صادقیان* صفحات 24-34
    زمینه و هدف

    مهم ترین و مشکل ترین فرایند در هر سازمان ایجاد تحول در سازمان است چرا که امروزه سازمان ها بایستی با توجه به تغییرات محیط واکنش نشان دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت تحول گرا در سازمان بر کیفیت زندگی کاری کارکنان بیمارستان شهدای تجریش تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی بود که به صورت مقطعی در بیمارستان شهدای تجریش در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری پرسشنامه مدیریت تحول گرا (باس وآولیو) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری (والتون 1973) بود. بر اساس فرمول کوکران تعداد 234 نفر از کارکنان بیمارستان شهدای تجریش تهران به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. پایایی و روایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مدیریت تحول گرا همبستگی مثبت و معناداری بر محیط کاری دارای ایمنی و بهداشت، فرصت رشد و امنیت، پرداخت منصفانه و کافی، قانون گرایی کارکنان، وابستگی اجتماعی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی، توسعه ی قابلیت های انسانی و فضای کلی زندگی کاری دارد. علاوه بر این 92 درصد واریانس کیفیت زندگی کاری توسط مدل تحقیق تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    مدیران ارشد با توجه به تایید تاثیر مدیریت تحول گرا بر توسعه قابلیت های انسانی برنامه های مناسبی را برای اجرای کیفیت زندگی کاری تنظیم و اجرا نمایند و شرایطی را فراهم آورند تا کارکنان در سازمان و کار خود لذت ببرند.

    کلیدواژگان: مدیریت تحول گرا، کیفیت زندگی کاری، بیمارستان، شهدای تجریش
  • افشین مویدی نیا، کریم کیاکجوری* صفحات 35-49
    مقدمه

    در عصر حاضر، پیاده سازی فرآیند نوآوری باز برای هر سازمانی لازم و ضروری می باشد و بیمارستان ها به عنوان اصلی ترین مراکز درمانی از این امر مستثنی نیستند. در واقع، بیمارستان ها به عنوان واحدهای عملیاتی سلامت، همواره در معرض مستقیم تغییرات در حوزه خدمات درمانی هستند. از اینرو پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر نوآوری باز در بیمارستان های دولتی استان گیلان پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر حسب هدف یک مطالعه کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها در دسته تحقیقات توصیفی قرار دارد که به صورت مقطعی در سال 1400 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد و کارکنان بیمارستان های دولتی استان گیلان به تعداد 1600 نفر بودند. به منظور نمونه گیری از روش نمونه گیری غیرتصادفی قضاوتی به منظور دسترسی به اعضای جامعه (مدیران ارشد و کارکنان با حداقل مدرک کارشناسی) استفاده شد. 250 پرسشنامه جهت انجام آزمون مورد استفاده قرار گرفت. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه های استاندارد است. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ و روایی پرسشنامه ها از طریق روایی صوری و محتوایی، روایی همگرا و واگرا مورد تایید قرار گرفت. جهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نرم افزارهای مورد استفاده در این پژوهش، نرم افزار SPSS 26 و نرم افزار Smart PLS3 می باشد.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که از بین عوامل برون سازمانی همکاری با شرکا و کاربر، از بین عوامل سازمانی درون سازمانی، ساختار سازمان، یادگیری اکتشافی و فرهنگ سازمان و در نهایت از بین عوامل فردی درون سازمانی، انگیزه بر نوآوری باز بیمارستان های دولتی استان گیلان تاثیرگذار هستند. تاثیر اعتماد بین شرکا، تکنولوژی، ویژگی های شخصیتی و دانش بر نوآوری باز بیمارستان ها رد شد.

    نتیجه گیری

    بیمارستان ها باید به طور مشترک با سایر واحدهای خدمات بهداشتی، دانشگاه ها و کاربران برای گذر از سیستم نوآوری بسته به سمت نوآوری باز، سیاست های مناسبی تدوین کرده و اقدامات موثر در این راستا را مورد حمایت قرار دهند.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، همکاری، یادگیری، فرهنگ، انگیزه، دانش، بیمارستان های دولتی
  • سوگل ساریخانی، امید خسروی زاده، بهمن احدی نژاد، محمدرضا محمدخانی، فاطمه وحدتی، رعنا سهیلی راد* صفحات 50-58
    زمینه و هدف

    مدیریت از مهم ترین عواملی است که می تواند بر عملکرد سازمانی مانند بیمارستان تاثیر بگذارد. بنابراین بررسی سبک مدیریت به کار گرفته در بیمارستان ها می تواند راه گشای بسیاری از مسایل بیمارستان باشد. در این مطالعه سبک های مدیریتی به کارگرفته شده در مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بررسی و تعیین شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، نمونه ای 411 نفری با استفاده از روش نمونه گیری سهمی تصادفی از جامعه 2265 نفری کارکنان شاغل در بیمارستان های دانشگاهی شهر قزوین انتخاب شد. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه معتبر سبک مدیریت کلارک و از طریق پیمایش ادراک کارکنان در سال 1399 گردآوری شدند. در نهایت اطلاعات به دست آمده در فضای نرم افزارهای استتا 15 و اس پی اس اس 16 مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    سبک دستوری بیشترین میانگین کل (22/3) و سبک واگذارکننده کمترین میانگین کل (87/2) را به دست آوردند. افراد، بیشترین فراوانی (42 درصد) را برای گویه های مربوط به سبک دستوری و کمترین فراوانی (25 درصد) را برای گویه های سبک واگذارکننده گزارش کردند. به غیر از سبک دستوری، از نظر میزان به کارگیری سبک های مشارکتی و واگذارکننده، بین بیمارستان ها تفاوت معنادار وجود داشت.(05/0>p).

    نتیجه گیری

    در تمام بیمارستان های موردمطالعه مدیران بیشتر از سبک دستوری استفاده می کردند. پیشنهاد می شود از طریق برگزاری کارگاه های دوره ای، مدیران بیمارستان ها با تکنیک ها و مزایای سبک های مشارکتی و واگذارکننده آشنا شوند.

    کلیدواژگان: سبک های مدیریت، بیمارستان، ادراک کارکنان
  • علی رضاپور، فروغ رودگرنژاد*، نیما رنجی جیفرودی صفحات 59-68
    زمینه و هدف

    گردشگری سلامت به عنوان یکی از صنایع درآمدزا و رقابتی در دنیا مطرح شده و از حوزه های نوین گردشگری است. هدف مطالعه حاضر، ارایه مدل مفهومی  تاثیرات توسعه گردشگری سلامت در بهزیستی جامعه می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت کیفی و از نوع اکتشافی می باشد. جامعه پژوهش شامل اساتید دانشگاهی و مدیران گردشگری سلامت بود. 15 نفر به روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق در مطالعه مشارکت نمودند. تحلیل داده ها با نرم افزار MAXQDA10 و با رویکرد نظریه داده بنیاد بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت. برای بررسی روایی، به دو شیوه بازخور مشارکت کننده و دریافت نظرات همکاران و برای اطمینان از پایایی در مصاحبه ها، به دو روش بازآزمون و دو کدگذار عمل شد.

    نتایج

    مبنای تحلیل داده ها 100 کلیدواژه (کدهای باز) بود که با شناسایی ارتباط بین کدها، مفاهیم مشترک در 18 مفهوم طبقه بندی شد. مفاهیم اصلی با روش کدگذاری محوری، در جایگاه و مقوله های مناسب قرارگرفت. از آن جا که ردپای امکانات پزشکی و بهداشتی، زیرساخت های گردشگری سلامت و سیاست های توسعه روابط، در اغلب داده ها و نقل قول های مصاحبه شوندگان مشاهده گردید، به عنوان زیر مقوله های محوری گردشگری سلامت انتخاب و این سه مورد در مرکز مدل قرار گرفته و سایر مقوله ها با آن مرتبط شدند.

    نتیجه گیری

    توسعه گردشگری سلامت، ابزاری برای توسعه جامعه محسوب شده و موجب افزایش سرمایه گذاری در بخش های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه، اشتغال زایی، افزایش درآمد و رضایت و نشاط مردم می شود و موجبات توسعه رفاه، بهبود کیفیت زندگی و بهزیستی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، نظریه داده بنیاد، خدمات بهداشتی و درمانی، بهزیستی جامعه
  • مهرداد استیری، میترا رضوانی*، عباس نرگسیان صفحات 69-78
    زمینه و هدف

    عملکرد پرستاران به عنوان بزرگ ترین عنصر منابع انسانی سازمان های خدمات درمانی و سلامت، تاثیر مهمی بر کیفیت و نتایج درمان بیماران دارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات بازاریابی داخلی بر عملکرد پرستاران با در نظر گرفتن نقش میانجیگری عجین شدن پرستاران با شغل می باشد.

    مواد و روش ها

    در این راستا ضمن مروری بر ادبیات نظری متغیرهای اصلی پژوهش، از روش تحلیل مسیر و مدل سازی معادلات ساختاری به بررسی تاثیر بازاریابی داخلی بر عملکرد پرستاران با بررسی نقش میانجیگری عجین شدن با شغل پرداختیم. جامعه آماری این پژوهش شامل پرستاران بیمارستان های ساسان و پارسیان بوده است که برای نمونه گیری از روش طبقه ای استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها در این تحقیق از پرسشنامه، به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف جهت تست نرمال بودن و از آزمون تحلیل مسیر و مدل سازی معادلات ساختاری جهت تایید فرضیه ها، استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بازاریابی داخلی با کمک به افزایش عجین شدن پرستاران با شغلشان، باعث افزایش عملکرد آن ها می شود. بر اساس نتایج به دست آمده بازاریابی داخلی هرچند به صورت مستقیم باعث عجین شدن پرستاران با شغل می شود ولی تاثیر مستقیمی بر افزایش عملکرد پرستاران ندارد.

    نتیجه گیری

    مهم ترین دستاورد این پژوهش تایید رابطه مثبت میان پیاده سازی برنامه های بازاریابی داخلی بر عملکرد شغلی پرستاران می باشد. بر اساس یافته های این پژوهش مدیران و دست اندرکاران مراکز خدمات بهداشت و درمان می توانند با اجرای بازاریابی داخلی ضمن اثرگذاری بر نگرش های مثبت شغلی پرستاران به ویژه عجین شدن آنان با کار خود، عملکرد شغلی آنان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، عجین شدن شغلی، عملکرد شغلی، پرستار
|
  • Ebrahim Jaafaripooyan, Batoul Ahmadi, Baheshte Ebrahimi* Pages 1-11
    Background and Aim

    Expenditure in the health sector requires appropriate resources management. This study was conducted to determine the amount of moral hazards associated with the service providers in the medication prescriptions paid by an insurance organization.

    Methods

    Study population included paid pharmaceutical documents in Tehran province in 2019. 2000 prescriptions for 500 insured people were randomly selected from the database of the organization. Two indicators (the number of suspicious prescriptions based on the incompatibility of a drug with the history of the disease or the drug spectrum of an insured and the number of prescriptions with a financial burden higher than the average usual burden of a normal patient) were matched with transcript data and analyzed with SPSS version 24. An experienced pharmacist was consulted to examine the drug spectrum of all prescriptions.

    Results

    5.4% of total prescriptions were incompatible drugs and 6.4% had created extra financial burden. The highest incidence of risks by speciality was related to general practitioners (16 % with a surplus financial burden of 87/500/000 Rials). The highest number and amount of risks in Rials per insured group was related to supervisors (63 % with a surplus financial burden of 26/000/000 Rials). The risk in the military centres’ prescriptions were more than private and governmental centres and it was relatively equal in contracted (48%) and non-contracted (52%) centres.

    Conclusion

    The abuse in the health service provision is a high risk for  health care managers  in countries that have health insurance programs which their intelligent tracking reduces many of the insurers’ costs and prevent the shortage of vital medicines.

    Keywords: Moral Hazard, Insurance services, Drug Prescription, Abuse
  • Sajad Ghorbanizadeh, Fatemeh Tajar, Zahra Asadi Piri, Satar Rezaei, Yaser Mokhayeri, Soraya Nouraei Motlagh* Pages 12-23
    Introduction

    Socio-economic inequalities in the use of dental services are a major challenge to health policies in many countries. This cross-sectional study was conducted to investigate socio-economic inequalities in utilization of dental services in households of Lorestan province and comparing it with neighboring provinces.

    Methods

    Data required for the study were collected from the household expenditure and income survey (HIES). The study population included 5547 households in the western provinces of the country. Logistic regression method was used to determine the most important factors affecting the use of dental services, and the focus index was used to measure inequality between income groups. Data analysis was performed using Stata software version 14.

    Results

    The highest and lowest percentages of dental services among households were related to Hamedan (7.02%) and Lorestan (3.19%) provinces, respectively. The results of the focus index showed that the benefits and costs of dental services were concentrated among households with higher socio-economic status. In other words, inequality benefits the rich. Being a female head of household and increased size of the household leads to a decrease in the use of these services. The higher education level of the head of the household and the increase in the number of employed and literate household members showed a positive relationship with the utilization of dental services.

    Conclusion

    Benefiting from dental services was significantly higher among higher socio-economic groups. These inequalities can be avoided by introducing and implementing targeted policies. Low-income households, lower education levels, and the unemployed should be the focus of health policies to address unmet dental care needs.

    Keywords: Dentistry, Inequality, Western Provinces, Socio-economic
  • Seyed Mohammad Hasan Safi, Mohammad Hossein Sadeghian* Pages 24-34
    Background

    The most important and difficult process in any organization is to create change in the organization because today organizations have to react to changes in the environment.The purpose of this study was to investigate the effect of transformational management on quality of work life of the staff of Shohada-ye Tajrish Hospital in Tehran.

    Materials & Methods

    The is a descriptive-analytic and cross-sectional study that was conducted in Shohada-ye Tajrish Hospital in Tehran in 2020. Data collection tools were Transformational Management Questionnaire(Bass and Olivier)and Quality of Work Life Questionnaire(Walton 1973). Based on Cochran's formula, 234 employees of Shohada-ye Tajrish Hospital in Tehran were selected as study population.The reliability and validity of the measuring tools were evaluated using Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis. Pearson correlation test and structural equation test were used to analyze the data.

    Results

    The research findings indicated that there was a positive and significant correlation between transformational management with safe and healthy work environment, growth opportunity and security, fair and adequate pay, employee legalism,social affiliation,social cohesion and integration, development of human capabilities and the general atmosphere of working life. In addition, 92% of the variance in quality of work life was explained by the research model.

    Conclusion

    Considering the impact of transformational management on the development of human capabilities, senior managers should formulate and implement appropriate programs to improve the quality of work life and provide conditions for employees to enjoy their organization and work.

    Keywords: Transformational Management, Quality of Work Life, Hospital, Shohada-ye Tajrish
  • Afshin Moayedinia, Karim Kiakojouri* Pages 35-49
    Introduction

    In the present era, the implementation of open innovation process is necessary for any organization, and hospitals as the main medical centers are no exception. In fact, hospitals, as health operational units, are always directly exposed to changes in the field of health services. Therefore, the present study has investigated the factors affecting open innovation in public hospitals in Guilan province.

    Methods

    From the point of view of purpose, this research is an applied study and in terms of data collection, it is in the category of descriptive research, which was conducted cross-sectionally in 1400. The statistical population of the study was 1600 senior managers and staff of public hospitals in Guilan province. For sampling, a non-randomized judgmental sampling method was used to access community members (senior managers and employees with at least a bachelor's degree). 250 questionnaires were used to perform the test. Data collection tools are standard questionnaires. The reliability of the questionnaire was confirmed through Cronbach's alpha, and the validity of the questionnaires was confirmed through the face and content validity, convergent and divergent validity. The structural equation modeling method has been used to test the research hypotheses. The software used in this research is SPSS 26 and Smart PLS3.

    Results

    The results of the structural equation modeling test showed that among the external factors, cooperation with partners and the user, among the internal organizational factors, organizational structure, exploratory learning, and organizational culture, and finally among the individual internal factors, organizational motivation affects the open innovation of public hospitals in Guilan province. The impact of trust between partners, technology, personality traits, and knowledge on hospital open innovation has been rejected.

    Conclusion

    In collaboration with other health care services, universities, and users, hospitals should develop appropriate policies to transition from a closed innovation system to open innovation, and support effective measures in this regard.

    Keywords: open innovation, collaboration, learning, culture, motivation, knowledge, public hospitals
  • Sogol Sarikhani, Omid Khosravizadeh, Bahman Ahadinezhad, Mohammadreza Mohammadkhani, Fateme Vahdati, Rana Soheylirad* Pages 50-58
    Introduction

    Management is one of the most important factors that can affect the performance of an organization such as hospital. Therefore, identifying the management style used in hospitals can be useful empirical evidence to solve many hospital problems. In this study, the management styles used in the educational-medical centers of Qazvin University of Medical Sciences have been studied and determined.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, a sample of 411 people was selected using random sampling method from a population of 2265 employees working in university hospitals in Qazvin. The required data were collected using a valid Clark management style questionnaire and through employee perception survey. Finally, the obtained information was analyzed in the space of STATA 15 and SPSS 16 software.

    Results

    Individuals reported the highest frequency (42%) for autocratic style items and the lowest frequency (25%) for delegating style items. Autocratic style had the highest total mean (3.22 of 5) and delegating style had the lowest total mean (2.87 of 5). Apart from autocratic style, there was a significant difference between hospitals in terms of the use of participative and delegating styles (p <0.05).

    Conclusion

    In all hospitals, the dominant management style was autocratic style. It is suggested that managers be taught about the techniques and functional benefits of participative and delegating styles.

    Keywords: Management style, Hospital, Perception of frontline staff
  • Ali Rezapour, Forough Roodgarnejad*, Nima Ranji Jifroudi Pages 59-68
    Introduction

    Health tourism is one of the most lucrative and competitive industries in the world and is a new field of tourism. The purpose of this study is to present a conceptual model of health tourism development on community welfare.

    Materials and Methods

    This research is qualitatively exploratory. The study population included university professors and health tourism managers. Fifteen people participated in the study through purposive non-probabilistic sampling and through semi-structured and in-depth interviews. Data analysis was performed with MAXQDA10 software and a grounded theory approach based on three stages of open, axial and selective coding. To check the validity, two methods of participatory feedback and receiving the opinions of colleagues, and to ensure the reliability of the interviews, two methods of retesting and two coders were performed.

    Results

    The data analysis was based on 100 keywords (open source). By identifying the relationship between the codes, 18 common concepts were categorized. The main concepts were categorized according to the axial coding method. Because traces of medical and health facilities, health tourism infrastructure, and relationship development policies were seen in most of the interviewees' quotes, they were selected as the central sub-categories of health tourism and these three items were placed at the center of the model. And other categories were associated with it.

    Conclusion

    The development of health tourism is a tool for the development of society and increases investment in the political, social, cultural and economic sectors of society, creates employment, increases income and people's satisfaction and vitality, and promotes the development of welfare, the improvement of the quality of life and wellbeing.

    Keywords: Health tourism, a grounded theory approach, Health services, Community welfare
  • Mehrdad Estiri, Mitra Rezvani*, Abbas Nargesian Pages 69-78
    Background

    The performance of nurses as the largest human resources element of health care organizations has an important impact on the quality and results of patients' treatment. The main purpose of this research is to investigate the impact of internal marketing orientation on nurses’ performance by considering the mediating role of nurses’ engagement.

    Materials & Methods

    In this regard, while reviewing the implications of internal marketing orientation, engagement with the job and performance of employees, using path analysis and structural equation modeling, we examined the effect of internal marketing orientation on the performance of nurses by examining the role of mediation in job engagement. The study population included nurses of Sasan and Parsian hospitals in Tehran. Stratified random sampling and a questionnaire were used to collect the data. In order to analyze the data, Kolmogorov-Smirnov tests were used for the normal test and Path Analysis and Structural Equation Modeling for confirmation of hypotheses.

    Results

    Results showed that internal marketing orientation, through the engagement of nurses, influences their performance. Moreover, it was proved that internal marketing orientation has a direct relationship with engagement, but it does not directly influence nurses’ performance.

    Conclusion

    The most significant achievement of this research is that the managers and executives of healthcare centers can provide a more suitable environment for nurses caring patients, through improving working conditions. Implementing internal marketing orientation is one of the practices that can enhance nurses’ performance through affecting work attitudes, especially work engagement.

    Keywords: Internal Marketing, Job Engagement, Job Performance, Nurse